Myten om Amundsens ledarhund ETHA!

Posted by Millan Millan
Alternativ
Hunden Etha är vida omskriven i historiska sammanhang om Samojedhunden. Det finns nog nästan inget skrivet verk om rasen sm inte nämner denna Etha. Ofta nämns det att Etha var Amundsens ledarhund som var med när han nådde sydpolen. Men frågan är varifrån kommer dessa uppgifter och var det verkligen så?
 

Etha 11 år gammal!!!
 
Var hunden Etha ledarhunden för Amundsens expedition till sydpolen?
Troligvis NEJ! Amundsen nämnde inte ens en hund vid namn Etha under hans sydpols expedition. Dessutom köpte han sina hundar till denna expedition från Grönland, vilket gör det mindre troligt att någon av hundarna vara av Samojedtyp
 
Var Etha en tik eller hanne? 
Många människor säger att Etha var en tik och ledarhund för amundsen då han nådde sydpolen. Andra människor säger att Amundsen gav Etha till Mercy the Princess of Argenteau. Ja, prinsessan tillägnade sina memoarer till en viss Etha... Dessutom är det en bild i hennes bok med texten att Etha var en hanne. Men hur som helst så skrev Prinsessan ingenting i sin bok om Etha, inte ens ett enda ord.
 
I både böcker och på internet kan man finna en mängd information och uppgifter om Etha. Men inte många verkar lägga någon större vikt i att kontrollera källhänvisningar och hur det egentligen ligger till.
 
Då det just är framflr allt Samojedhundens historia som ligger mig varmt om hjärtat finner jag detta mycket intressant. Är det någon mer som funderat över detta och eller sitter på andra vetenskapliga fakta källor om hur det egentligen ligger till med denna hunden Etha? Dela gärna med er om ni vet något mer om detta!
 
//Millan